Yüzyıllardır yapılagelen aşure, toz şeker yerine pekmez ve meyvelerle tatlandırıldığında,içeriğindeki yoğun protein, Vitamin, mineral, omega-3 yağ asitleri ile çocuk beslenmesindeön plana çıkıyor.
Muharrem ayının 10'uncu gününde pek çok evde pişirilen aşure, tarifindekikuru baklagiller, tahıllar,meyveler,yağlı tohumlar ve baharatlarla geleneksel bir lezzet olarakkendine has bir yere sahip.
Tercihe göretatlı, tuzlu, sıcak ya da soğuk tüketilebilen aşure, hayvansalürün barındırmayan tarifiylekolesterol riski olmaksızın tüketilebiliyor. Tatlıolarak yapıldığında,özellikle çocukların damak zevkine uygun hale gelen aşureyi, pişirme sırasındapekmez ve meyvelerle tatlandırılaraksağlıklı bir öğün alternatifi haline getirmek mümkün.
Toz şeker yerine pekmez
İzmir Dr.Behçet UzÇocuk Hastalıkları ve Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Beslenme Uzmanı Betül Oruçoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gelişme çağındaki çocukların diyetinde bulunan kuru baklagillerin, bitkisel proteinlerin yanı sıra, potasyum, fosfor, demir gibi mineraller barındırdığını söyledi.
Kuru baklagillerin yanı sıratahılın yer aldığı aşurenin, protein kalitesinin yükseldiğini belirten Oruçoğlu, şöyle konuştu:
"Büyüme çağındaki çocuklar, haftada en az bir kez kuru baklagil tüketmeli. İştahsız ya da nohut, kuru fasulye gibi baklagilleri yemek istemeyen çocuklara, tatlı pişirilmişaşure daha cazip gelebiliyor. Gelişmeçağındaki çocukların enerji ihtiyacı yüksektir. Toz şeker yerine pekmezle tatlandırılmış ve kuru meyve içeriği artırılarak pişirilmiş aşure çocuklaragönül rahatlığı ile sunulabilir. Pekmezle tatlandırılmış aşureyi yiyençocukbir miktar demir de almışolur.Yemek yemeyen çocuk, öğünde aşure yerse kuru baklagil yemiş gibi kabul edebilirsiniz. Aşure, doğru pişirildiğinde,abartmamak kaydıylaçocuklara gönül rahatlığıylasunulabilecek sağlıklı ve besleyici bir öğün. Sadece bir ay değil, yılın her ayı tercih edilebilir."
Hazmı kolay, antioksidan, yağsız bir tatlı
Oruçoğlu, kurubaklagiller ile meyvelerin posalı yapısının, çocukların bağırsak hareketlerini kolaylaştırması nedeniyle küçük yaştaki çocuklara da verilebileceğini anlattı.
Çocukların tüketeceğiaşurede bulunankuru baklagillerin mutlaka çokiyi ısıtılarakgaz yapan maddelerden arındırılması gerektiğine dikkati çeken Oruçoğlu, şunları kaydetti:
"Özellikle anne sütünden normal beslenmeye geçilen 1-2 yaş aralığında bebeklerdekabızlık problemi çok olur. Aşurede bulunan gıdalar,çocuğun bağırsak hareketlerini kolaylaştırır. Sert olduğu için çocuklarıntüketemediğikuru meyveler aşure içindetüketilir hale gelebilir. Aşureye antioksidan özelliğe sahiptarçının eklenmesi, tatlının kana çabuk karışarak kan şekeriniçabuk yükseltmesini engeller.Kaynatılıp aşureyeeklenen karanfilhazmı kolaylaştırır vegaz probleminin önüne geçer. Aşurenin üzerine eklenen nar,rahatsızlıklarını önlüyor.Servis öncesiaşurenin üzerine dilim portakal ya da mandalina koyarak çocuğun Cvitaminialması da sağlanabilir. Aşureye katılanfındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar daOmega3 yağ asitleri açısından çok zengin."
0 yorum:
Yorum Gönder